Хліб годує тіло, а книга розум

четвер, 23 листопада 2023 р.

Голодомор в Україні очима істориків, мовою документів

 






Проходить час, і, здається, він повинен був залікувати рани. Але ці рани на серці України кровоточать дотепер, не даючи забути одну з найтрагічніших сторінок історії нашої Батьківщини.

Вже девять десятиліть не залишає байдужими свідомих людей -  тема штучного голоду в Україні початку тридцятих років xx століття.

З метою вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні 23 листопада завідувачка бібліотекою Анна Трояновська презентувала книжкову виставку, що висвітлює трагедію  масового голодомору: 1932-1933 років «Голодомор в Україні очима істориків, мовою документів»

 На виставці  експоновані різноманітні книги та посібники, що розповідають про причини та наслідки голодоморів. Заслуговують на увагу художні твори українських письменників: «Жовтий князь» В. Барки, «Марія» У.Самчука, «Гіпсова лялька» Ю.Бедзика та інші видання. Ці книги бентежать душу, наповнюють серця пекучим болем, адже в них показана жахлива картина голодомору, велика трагедія українських родин. Та найбільше зацікавлення наших користувачів викликали видання краєзнавчого характеру, в яких йдеться про події 1932-1933 років, що відбувалися на землях  нинішньої Подільщини, і в  селі Борщі зокрема.

Кожна книга з цієї виставки стане одним із місточків, що єднає нас з минулим, допомагає розібратись в тих білих плямах, які виникають на карті історії України.

Презентуючи книжкові видання, бібліотекар  вкотре нагадали, що треба свято берегти пам’ять про ті страшні події, усвідомлювати трагізм у долі рідного народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар