Хліб годує тіло, а книга розум

субота, 12 березня 2016 р.

" Масляна. Прощавай Зима - Весна прийшла ! "

" Масляна, воротися!                             
До Великодня простягнися,
Від  Великодня до Петра,
А від Петра до тепла. "

Цього року останній тиждень перед Великим постом - Масляна - триватиме з 7 по 13 березня. У давнину в Україні ці сім днів називали Колодієм, Сиропустом, а також бабським тижнем, оскільки в українців здавна існував свій, незапозичений аналог Міжнародного жіночого дня, це був тиждень, коли святкували проводи зими та вітали прихід теплої пори року.
Кожен день Масляничного тижня мав свою окрему назву : понеділок - " зустріч ", вівторок -
 " загравання",  середа - " ласуня ", четвер - " розгул ", п'ятниця - тещини вечори ", субота - " невістчині  посиденьки" та неділя  - " прощена ". Кожен із цих днів відомий своїми особливими обрядами, але взагалі святковий тиждень проходить у душі веселощів, гостювань та розваг.
11 березня о 14 - 00 на ценральній площі нашого селища відбулося свято Масляної за участю клубних працівників, бібліотекарів Борщівської сільської Ради та Котовського районного центру культури та дозвілля під керівництвом Михайла Трохимовича Іванова.

Свято відкрила сільський голова Валентина Петрівна Правенко
 
                                       





 На свято завітали гості з села
            Зелений  Кут
Не забули завітати до нас гості з Слобідки Кодимського району " Червоні маки"
 
 
Цього дня відбувалися масові гуляння ігри, забави , конкурси, пісні, танці.
Головними стравами на Масляну були млинці із сиром, сметаною, мясом, грибами, гречкою. Млинець у давнину уособлював Сонце - небесне світило, якому поклонялися наші пращури і на ласку якого сподівалися.

Немає коментарів:

Дописати коментар