Хліб годує тіло, а книга розум

четвер, 11 лютого 2016 р.

" Зимою весну зустрічаємо "

Зима з весною стрілася,
І для зими це стрітення -
Кінець всьому. Одвіяла,
Прощатися пора.
Весна з зимою стрілася,
І для весни це стрітення -
Бруньками наливатися
Та силу набирать!


                    М. Карасьов

Як нестримно летить час, ще зовсім недавно ми тішилися новорічними святами. А вже почався
відлік останнього місяця зими - лютого. Хоча він за за своїм характером найпримхливіший, або, як кажуть у народі, найконозистий. та все ж сонечко вже повертає на весну - поступово день збільшується.



 Мудро відмічено у народному прислів'ї :
" Лютневий сніг весною пахне "
Свято " Стрітення " в Україні шанується. Селяни в цей день, як правило, не працюють, і уважно придивляються до  погоди, бо " Лютий до Березня в гості приїжджає " щоб " На Стрітення зимі з весною зустрітися ". Вважалося: хто з них в цей день переборе, такою й буде погода до початку березня.



Напередодні свята наша бібліотека з учнями 5 - 6 класів Борщівської НВК № 2 провела народознавчу годину " Зимою весну зустрічаємо "
 
Учні дізналися  про дуже цікаве поетичне свято лютого " Стрітення ", яке відзначається 15 лютого, і чому ж це свято має таку назву ?                                                                                     
Ця зустріч  з дітьми була пишна і радісна, діти читали легенди про Зиму та Весну, також відбувся конкурс на кращого знавця стрітенських прикмет.
 
Мартинович Гліб розповів легенду, а Корабчук Оля та Стаднік Женя  знають багато прикмет. - Як на стрітення тепло й сонячно, то весна буде теплою . - Якщо ясна і тиха погода в цей день, буде добрий урожай і роїння бджіл. Ще є така прикмета. _ Якщо в цей день радіють люди, то весь рік буде щасливий.
Тож давайте радіти і пізнавати народну мудрість, бо в ній закладено невмирущість духу нашого, наші надії і сподівання. Тож любіть наш  край , наші звичаї, то найбільший скарб.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар