Хліб годує тіло, а книга розум

четвер, 25 лютого 2016 р.

" Поетичний вінок - Лесі "

Я прилину до вас
Першим вітром тужливим весняним,
Журавлиним ключем
Прилечу із натомлених дальніх доріг,
Повернуся сюди
Солов'їними першопіснями,
Рушником обернусь
В прадідівський святий оберіг.
Коли перші громи розітнуть
Чисте небо промінням вогненним,
Коли гомін лісів відгукнеться вам
Смутком тужливим моїм,
Отоді пом'яніть, я прошу вас,
Отак всі про мене,
Щоб цей спогад у вічні,
Незнані світи долетів.

Долі людські, як і  самі люди, бувають зовсім різними. І від простої чиєїсь долі мимоволі навіть подих перехоплює: " Скільки ж випробувань може випасти одній людині ?!" Із життєвим досвідом доходимо висновку, що випадає витерпіти стільки, скільки по силі. Інша річ, чи кожен спроможний гідно пройти через терни життя, щоб піднятися до зірок, чи може засвітити своїм горінням вогник надії для слабшого? Чи, може то іскорки вогню Прометея, які, розлетівшись по світу і впавши на благодатну землю душі, спалахуючи, висвічують найдостойніших?
Мовби крізь серпанок легендарності проступає до нас образ ніжний і чистий. Інколи веселий, частіше в задумі чи смутку. Світ не знав такої поетеси. Іскра Прометея справді запалала в її серці ясним вогнем, і в цьому промінні - її творчість, сповнена незбореної сили заперечення зла і творення добра. Мова про таку знану і все ж до кінця не пізнану ЛЕСЮ УКРАЇНКУ - ЛАРИСУ ПЕТРІВНУ КОСАЧ - КВІТКУ.
І ось 25 лютого виповнюється 145 років від дня народження Лесі Українки, великої поетеси ім'я якої овіяне всенародною любов'ю. Леся Українка... Це ніжне і дзвінке ім'я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам'яті кожного українця. Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького дарування. Її талант виявився у багатьох різновидах літературної праці - поезії, драматургії, прозі, літературній критиці і публіцистиці. За життя Леся Українка була відома не лише в Україні, а і за її межами. Нині твори поетеси читають на різних континентах, видаються мовами багатьох народів світу.

24 лютого в нашій бібліотеці для учнів 3 - 8 класів Борщівської НВК № 2 та Борщівської школи - інтернат відбувся літературний вечір присвячений творчості Лесі Українки
 " Поетичний вінок - Лесі "






Була оформлена книжкова викладка
" Талант і мужність Лесі Українки "
Діти в цей день познайомилися з творчістю великої поетеси, торкнулися до більш ширшого її життєвого шляху і творчості. Літературний вечір почався з легкого суму, присутнього в ліричній поезії, глибоку любов до рідної неньки України.
Дуже гарно під музичне супроводження діти читали вірші Лесі Українки : Девдера Стас, Вірна Катя, Солоденко Настя, Мартинович Гліб, Стаднік Женя, Кієнко Максим та інші. Мета завідувачки бібліотекою передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки, виховувати любов  до українського поетичного слова, до Вітчизни, до творчої спадщини поетеси, почуття прекрасного. Ганна Михайлівна запросила ще раз завітати до бібліотеки, наодинці пройтися життєвим шляхом поетеси Лесі Українки. А може взяти її твори, з яких долинуть до вас слова Лесі Українки.
Довго щирими сими словами
До людей промовлятиму я ... 

Немає коментарів:

Дописати коментар